Σάββατο
02.12.2023

Αλλάζει ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών το 2024

Αναδιάταξη του χάρτη των αντικειμενικών αξιών με στοχευμένες μειώσεις, επέκταση σε όλη την χώρα και κλείσιμο της ψαλίδας με τις εμπορικές τιμές περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το 2024.

Το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου θα εκτυλιχτεί σε τρία στάδια με το πρώτο να περιλαμβάνει ξεκαθάρισμα του τοπίου για την έκταση των μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες σε συγκεκριμένες ζώνες με βάση τα αιτήματα των 145 Δήμων για διορθώσεις στις τιμές με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, η εξέταση των ενστάσεων από τους Δήμους εισέρχεται στη τελική ευθεία και η αρμόδια επιτροπή αξιολογεί μία-μία τις προτάσεις για να διαπιστώσει την εγκυρότητα τους και να εκδώσει την «τελική ετυμηγορία» για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Η ίδια πηγή σημειώνει με νόημα ότι τα περισσότερα αιτήματα των Δήμων δεν είναι τεκμηριωμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές από τις ενστάσεις θα απορριφθούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια και «βαθιά κουρέματα» παρά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήμερα χέρια γίνονται σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών.

Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Η περιοχή που μπήκε τελευταία στον αστερισμό των αντικειμενικών αξίων ήταν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, με τις τιμές να κυμαίνονται από 3.250 έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό, Ωστόσο στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις ακριβότερες περιοχές εξακολουθεί να βρίσκεται η Βουλιαγμένη με 10.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Λαιμό με δεύτερο το Κολωνάκι με τιμή 8.550 ευρώ το τετραγωνικό. Από τα νησιά ξεχωρίζει η Μύκονος με 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.

Μαζί με την επανένταξη θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός για την επαναχάραξη των ζωνών. Την άσκηση τρέχει η ειδική ομάδα εργασίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αναμένεται να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, ενώ σε κάποιες περιοχές οι υφιστάμενες ζώνες θα σπάσουν στα δύο.

Η μεγάλη όμως ανατροπή έχει να κάνει με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση το οποίο οι αντικειμενικές τιμές καθορίζονται με υπουργική απόφαση και αλλάζουν κάθε δύο η περισσότερα χρόνια με την καθιέρωση συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2024.

Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης,  εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο η και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές( αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

  • Να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου.
  • Να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες.
  • Να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Πηγή: powergame.gr