Τετάρτη
21.02.2024

Aλαλούμ με τις συντάξεις: Εξώδικο συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τα λάθη στον επανυπολογισμό

Eπανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα με τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων, για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», με εξώδικο που απέστειλε προς τον ΕΦΚΑ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων προειδοποιούν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την οποία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη».

Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, με τον σχετικό νόμο (ν.4387/2016), δίνεται η ευκαιρία να επανυπολογιστούν οι περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη σύνταξη, ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις προς τον Φορέα, από συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν αντί για 2η σύνταξη, να υπάρξει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα (εφαρμογή του νόμου).

Στο εξώδικο αναφέρονται τα παραδείγματα 90 συνταξιούχων που είναι μέλη του Δικτύου και τα οποία έχουν προβεί σε σχετικό αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος.

Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι για τα 90 μέλη του, που συμπεριλήφθηκαν στο εξώδικο, ο ΕΦΚΑ όφειλε να απαντήσει αναλυτικά στα ανωτέρω ερωτήματα εντός δύο μηνών, κάτι που δεν συνέβη.

Το Δίκτυο θεωρεί ότι έχουν γίνει λάθη στον α’ επανυπολογισμό και εντελώς αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ προχωράει και σε β’ επανυπολογισμό, σύμφωνα με το «νόμο Βρούτση», χρησιμοποιώντας λανθασμένα δεδομένα ως βάση.
Συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που θα έπρεπε.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, ώστε να ενημερωθούν για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των δύο κύριων παράλληλων συντάξεων από την 1.1.2019 και μετά, ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους θιγόμενους συνταξιούχους.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αφήστε τα μετρητά – Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα

Super TV: «Παράνομη η επίσπευση του πλειστηριασμού για το ακίνητο της εταιρείας»

Κόβουν τα μπόνους οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης – Ποιοι θα δουν μειώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr