Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσουν τα θαλασσινά στο σαρακοστιανό τραπέζι (vid)

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι καταναλωτές με την αγορά, με τους περισσότερους να συνεχίζουν την έρευνά τους προσδοκώντας ότι όσο πλησιάζουμε προς την Καθαρά Δευτέρα, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές στα θαλασσινά και τα λοιπά σαρακοστιανά.

Πάντως τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ευχάριστα για τις τσέπες των καταναλωτών, καθώς σε συγκεκριμένες κατηγορίες θαλασσινών παρατηρούνται ανατιμήσεις γύρω στο 15%, ενώ στα συνοδευτικά οι διαφορές από πέρσι φτάνουν στο 25%. Ένα από τα πολλά προβλήματα που εντοπίζονται πάντως είναι η διαφορά στις τιμές που υπάρχουν στην ιχθυόσκαλα και στο ιχθυοπωλείο. Και η… τιμολογιακή απόσταση που τους χωρίζει στο «χρηματιστήριο» των ψαριών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιχθυόσκαλα Κερατσίνιου που φεύγουν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι ψάρια προς όλη την Ελλάδα η τιμή που μπορεί να βρει κανείς στα θαλασσινά διαφέρει κατά πολύ από αυτή που καταλήγει να πληρώσει κάποιος σε ιχθυοπωλείο ή σε σούπερ μάρκετ. Τα ψάρια της ιχθυόσκαλας δεν έχουν συγκεκριμένη τιμή. Είναι μεταβλητή και την καθορίζει κυρίως η αφθονία ψαριών.

Αν για παράδειγμα, αναφέρει ένας έμπορος, τα καΐκια δεν φέρνουν πολλές γαρίδες, η τιμή τους ανεβαίνει, γιατί εκείνοι που έρχονται να αγοράσουν το συγκεκριμένο ψάρι, θα το κάνουν όποια και αν είναι η αξία του, καθώς πρέπει να πάρουν και το δρόμο της επιστροφής στην επαρχία γρήγορα.

Αυξήσεις λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το σαρακοστιανό τραπέζι, την ώρα που η ακρίβεια και οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ προκαλούν «πονοκέφαλο» στα ελληνικά νοικοκυριά, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση των τιμών.

Ο Διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, Βασίλης Κατσιώτης τόνισε πως η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν επηρεάζει τις τιμές στην Ιχθυόσκαλα μιας και εκεί υπάρχουν μόνο φρέσκα ψάρια και δεν διακινούνται κατεψυγμένα που… πλήττονται από τα γεγονότα.

«Τα φρέσκα ψάρια που φέρνουμε από τρίτες χώρες έρχονται αεροπορικώς, γεγονός που δεν επηρεάζει την τιμολόγησή τους εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στη ναυσιπλοΐα. Εμείς εδώ διακινούμε τη φρέσκια γαρίδα από 3,30 μέχρι 6 ευρώ το κιλό και τα καλαμάρια από 14 μέχρι 16 ευρώ. Οι τιμές είναι σταθερές εδώ και συμφέρουν τον καταναλωτή που θα έρθει να ψωνίσει» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατσιώτης.

Καλάθι της Σαρακοστής: Ποια προϊόντα περιλαμβάνει – Πότε τίθεται σε ισχύ

Από την επόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ το Καλάθι της Σαρακοστής, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Δήλωση Σκρέκα

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το “Καλάθι της Σαρακοστής”, το οποίο αποτελεί επέκταση του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Διαβάστε ακόμη

Άνταμ Κορακιουάλα (Switz Group): Ο ινδικός όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα

POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα – 150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο… κοντράρονται με τις περισσότερες νέες αναπτύξεις στον τουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array