Ακίνητα: Πλατφόρμα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και νέος ΚΑΔ για τα AirBnΒ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν τα ακίνητα που έχουν ασφαλίσει προκειμένου να λάβουν έκπτωση έως 10% στον εφετινό ΕΝΦΙΑ.

Από σήμερα όμως είναι ενεργός ο ΚΑΔ για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν «φορολογικά βιβλία» όσοι έχουν περισσότερα από 2 AirBnB στο ΑΦΜ τους.

Ειδικότερα:

Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ:

Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει μία βάση δεδομένων με τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα (τα στοιχεία ήδη αποστέλλονται από τις εταιρείες του κλάδου). Αυτή η βάση θα «φορτωθεί» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εισέρχονται, να κάνουν αίτηση και να συνδέουν το ασφαλιστικό συμβόλαιο με το ακίνητο τους Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην συνεχεία θα συλλέξει τις αιτήσεις και θα ληφθούν υπόψιν κατά την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ (αναμένεται κατά το Μάρτιο – Απρίλιο) ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν την έκπτωση στον φόρο.

Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά στο προηγούμενο έτος (δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ 2024 , το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί το 2023) με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο στο ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

O ΚΑΔ για τα AirBnB:

Δημοσιεύτηκε ο ΚΑΔ 55.20.11.06 που αφορά: «Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού». Oλα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ. Υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρακτικά δηλαδή οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση (ή υπεκμίσθωση) τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θεωρούνται  επιχειρήσεις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και  υποχρεούνται σε έναρξη βιβλίων, όπως υποχρεούνται ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν την συγκεκριμένη δραστηριότητα, με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα τρέξουν μια σειρά από διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ ιδιοκτητών, στους  Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα μητρώα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση και δεν έχουν γυρίσει το ΑΦΜ τους σε επαγγελματικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα θα υποχρεωθούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επεκτείνεται το “αυτόματο” Ε9: Σε σύντομο χρονικό διάστημα  το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα (μέσω του myProperty) και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο (πίνακες)

Οι 9 κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε το 2024 (pics)

Διόδια: Αυτές είναι οι νέες τιμές – Το κόστος ανά διαδρομή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array