Δευτέρα
08.08.2022

Ακίνητα: Παράταση ενός μήνα για συμβόλαια με παλαιές αντικειμενικές

Για όσους σπεύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου – Σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ρύθμιση  (άρθρο 49)  για το ζήτημα του υπολογισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1.1.2022 έως 31.1.2022

Παράταση χρόνου ενός μήνα για να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια με τις αντικειμενικές που ισχύουν σήμερα –και όχι με 6 που ζητούσε η αγορά- δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ρύθμιση  (άρθρο 49)  για το ζήτημα του υπολογισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1.1.2022 έως 31.1.2022.

Προϋπόθεση θα είναι όμως ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η διάταξη έρχεται σαν λύση στην εμπλοκή που έχει σημειωθεί στις μεταβιβάσεις, αλλά μόνο για το θέμα της αλλαγής των αντικειμενικών. Στον αέρα παραμένουν έτσι χιλιάδες μεταβιβάσεις που δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν,  καθώς δεν παρατείνεται ταυτόχρονα (μετά την 31.12.2021) ούτε δυνατότητα σύναψης συμβολαίου χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, αλλά ούτε -καθώς φαίνεται- και η πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών  στους δήμους.  Για όσους ξεκίνησαν και δεν προλάβουν δηλαδή, τα συμβόλαια θα κοστίσουν δηλαδή ακριβότερα από όσο υπολόγιζαν ή θα μείνουν στη μέση.

Αναλυτικά,  με την διάταξη του υπουργείου Οικονομικών προτείνονται τα εξής:

Υπολογισμός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1.1.2022 έως 31.1.2022

Σε οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Επίσης παρατείνεται και η αναστολής επιβολής φόρου δωρεάς σε κοινωφελή νομικά πρόσωπα μέχρι τις 30.6.2022.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση «κρίνεται σκόπιμη» η παράταση  του ενός μήνα «ένόψει της αλλαγής των τιμών του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων από 1.1.2022» και για την «αντιμετώπιση των δυσχερειών που ανακύπτουν λόγω του πλήθους των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους 2021».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.
 
Διαβάστε ακόμη

OTE: Πώς θα φτάσει η οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Στο μυαλό του Αλέξη, ποιος φοβάται την Κριστίν, τραπεζίτες-ηθοποιοί βαριετέ και το νέο επεισόδιο στη μάχη VIVA κατά τραπεζών 

Το restart που μπορεί να «αλλάξει» την αγορά λευκών συσκευών

 

Πηγή: newmoney.gr