Σάββατο
02.12.2023

Ακίνητα: Η μεγαλύτερη δεξαμενή πλούτου στον κόσμο – Τετραπλάσια από το παγκόσμιο ΑΕΠ

Στο τέλος του περασμένου έτους, περίπου τα τρία τέταρτα της αξίας των ακινήτων, ήτοι  287,6 τρισ δολάρια, ήταν δεσμευμένα σε κατοικίες. Τα εμπορικά ακίνητα αντιπροσώπευαν περίπου το 13%, ενώ η γεωργική γη είχε μερίδιο 11%.

Σύμφωνα με έκθεση της Savills στο Property Forum, η αξία του κλάδου των ακινήτων μειώθηκε ελαφρώς κατά 2,8% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 18,7%.

«Αν και οι αξίες των ακινήτων υποχώρησαν το 2022, οι αγορές ομολόγων και μετοχών επίσης αντιμετώπισαν πιέσεις. Τα ομόλογα συρρικνώθηκαν κατά 3,2%, ενώ οι μετοχές υπέστησαν πτώση 20,3% σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εμπειρογνώμονες της Savills επισημαίνουν ότι οι αποτιμήσεις των ακινήτων διατηρήθηκαν στο πρώτο μέρος του 2022, προτού τα υψηλότερα επιτόκια και η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα εξασθενήσουν τόσο τις οικιστικές όσο και τις εμπορικές αγορές παγκοσμίως. Αυτό συνέχισε να συμβαίνει και φέτος.

Τα οικιστικά ακίνητα υποχώρησαν κατά 1,6% το 2022, αλλά σε τριετή βάση, μεταξύ 2019 και 2022, η ανάπτυξή τους έφτασε στο 21,1%. Τα εμπορικά ακίνητα υποχώρησαν κατά 1,8% το 2022, συγκρατημένα από την εξασθένηση των συνθηκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυξήθηκαν κατά 14,4% σε βάθος τριετίας. Η γεωργική γη υποχώρησε κατά 11,4% σε ετήσια βάση το 2022, αλλά αυξήθηκε κατά 8,8% σε τριετή βάση.

Πρωτιά για την Κίνα

Η έκθεση δείχνει ότι η Κίνα διατηρεί τη θέση της ως η πιο πολύτιμη αγορά ακινήτων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο (26%) της παγκόσμιας αξίας των ακινήτων. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση συνολικά, αντιπροσωπεύοντας το 19% της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων. Οι χώρες της G7 συν την Κίνα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της συνολικής παγκόσμιας αξίας των ακινήτων.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του τομέα ακινήτων είναι συγκεντρωμένος στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η αξία των ακινήτων σε αυτές τις δύο περιοχές αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ (47%) της συνολικής αξίας παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι σε αυτές κατοικεί μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (εκτός της Κίνας), αντίθετα, έχει το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 17% της παγκόσμιας αξίας των ακινήτων», σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills.

Ένα συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι η σχετικά χαμηλή αξία των ακινήτων σε πολυπληθείς χώρες με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, σηματοδοτεί τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν αυτές οι αγορές για αύξηση της αξίας των ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει για την Alpha Bank μετά το deal με την UniCredit – Και τώρα η «σκυτάλη» της αποεπένδυσης στην ΕΤΕ

Τουρκία: Πλεόνασμα $1,9 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – Μόλις το 2ο από το 2021

Οίκος Μεταξά – Rémy Cointreau: Η αναγέννηση του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον πλανήτη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr