Ακίνητα: Αυτές είναι οι πέντε πρωτοβουλίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Στα επίκαιρα ζητήματα που συνδέονται με τη φορολογία ακινήτων, τις μισθώσεις, το Κτηματολόγιο, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις, το σύστημα taxis αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κομμάτων, επιμελητηρίων στη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ το Σάββατο 27/1/2024.

Στο συνέδριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πέντε πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024 για τα ακίνητα.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα είναι η ισορροπία στη στεγαστική αγορά με αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση, ιδιαίτερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και η στήριξη των κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2024 υλοποιούνται τα εξής:

-Από 1.1.2024 ισχύει επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα βρίσκονται τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024.

-Από το 2024 εφαρμόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (από το 40% στο 100%), που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια.

-Ξεκινά σύντομα το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40% το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες. «Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σημειώσω ότι θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές/εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

-Επεκτείνεται για μια ακόμη μία χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025- η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

-Τέλος, σε σχέση με την Golden Visa ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις, αλλά θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις δράσεις για τη στεγαστική πολιτική που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% από το2019, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών έως τις 800 χιλ. ευρώ, ο διπλασιασμός του ορίου επένδυσης για την Golden Visa από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για περιοχές μεγάλης ζήτησης, η ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σημείωσε, επίσης, τις πολιτικές για την αγορά ακινήτων που εφήρμοσε ο ίδιος διαχρονικά, στις οποίες περιλαμβάνονται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από το 2009, η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων το 2014, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με επιδοτήσεις και χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για ανακαίνιση, μίσθωση και αγορά κατοικίας.

«Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε βάλει τα ζητήματα της στεγαστικής αγοράς πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας, αναγνωρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης, αυτής που κρατάει όρθια τη χώρα μας. Λειτουργούμε με υπευθυνότητα, τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας τόσο το 2019 όσο και το 2023 και προσπαθούμε να έχουμε προσέγγιση κοινής λογικής και αποτελεσματικότητας», κατέληξε ο υπουργός.

Όπως αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τις γενικές αρχές της πολεοδομικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι στόχος είναι το μέγιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα με την ελάχιστη επιβάρυνση από την πλευρά της απαξίωσης περιουσιακών στοιχείων. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ανέφερε επίσης ότι θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τη δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης των συμβολαίων και των συστάσεων.

Ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, τόνισε ότι το νέο μητρώο ιδιοκτησίας και χρήσης ακινήτων της ΑΑΔΕ θα βοηθήσει να λυθούν σημαντικά προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι προχωρά η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε οικισμούς όπου δεν λειτουργεί σήμερα, ενώ παράλληλα προχωρά με γοργό ρυθμό η διαδικασία για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Εθνικό Κτηματολόγιο, αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στις μεταβιβάσεις, ενώ επισήμανε ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πρώτο συμβόλαιο με τη νέα ψηφιακή διαδικασία, στη Θεσσαλονίκη με ολοκλήρωση της μετεγγραφής σε 14 λεπτά. Σημείωσε τα πιστοποιητικά (περί μη οφειλής ΤΑΠ κ.α.) που καταργήθηκαν, τη διαδικασία ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα οι πληροφορίες για τα ακίνητα θα περιληφθούν στο ψηφιακό «πορτοφόλι» gov.gr

Ο Βασίλης Σπανάκης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ για την τριετή φοροαπαλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, ανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα όπου οι ιδιοκτήτες θα δουν τα ακίνητά τους και ότι στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10. Ανέφερε επίσης ότι με την ψηφιακή πλατφόρμα myproperty χιλιάδες συναλλαγές διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός Επικρατείας, εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων και στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος. Επισήμανε την ανάγκη καταγραφής των κλειστών ακινήτων, ενώ για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα ανέφερε στα μικρά ακίνητα η έκπτωση είναι πάντα χαμηλότερη από το ασφάλιστρο. Επίσης δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο για αλλαγές στην Golden Visa.

Ο Δημήτριος Μάντζος, βουλευτής Επικρατείας, εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚΝίκου Ανδρουλάκη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τη ΠΟΜΙΔΑ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της Golden Visa ζητώντας αναστολή και όχι περιορισμό της, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το Ταμείο Ανάκαμψης για παραγωγή κοινωνικής κατοικίας. «Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ φαίνεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος χωρίς επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα» είπε. Τάχθηκε δε υπέρ της προοδευτικής φορολόγησης ιδιοκτησίας, κληρονομιάς και εισοδήματος.

Ο Γιάννης Σκάλκος, πολιτευτής-εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στάθηκε στις δυσκολίες και σε θέματα διαφθοράς στις συναλλαγές και τη γενικότερη δραστηριότητα σε σχέση με την ακίνητη ιδιοκτησία. Θεώρησε δε θετική την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τα κενά ακίνητα.

Ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Δήμου για την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ να περιέλθουν στους δήμους ώστε να αξιοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, ενώ σε σχέση με τον τουρισμό είπε ότι ο Δήμος έχει αναθέσει μελέτη φέρουσας ικανότητας ώστε σε συνεννόηση με τα ξενοδοχεία και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διασφαλιστεί βιώσιμος τουρισμός.

Στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη του συνεδρίου η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου τόνισε ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είχε πάντα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και ότι οι ιδιοκτήτες κατά την περίοδο της κρίσης συνέβαλαν στην επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων με το πάγωμα των μισθωμάτων. Ζήτησε ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών καθώς και κίνητρα για ποιοτική ανάπτυξη της αγοράς.

Ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, επισήμανε τις μεγάλες δυσκολίες στις συναλλαγές λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων στην ανταπόκριση υπηρεσιών του Δημοσίου όπως το Κτηματολόγιο και οι ΔΟΥ. Τόνισε δε ότι για όποια πιστοποιητικά ζητά η Πολιτεία θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει ψηφιακή και εύκολη διαδικασία έκδοσής τους. «Απέχουμε ακόμα από το να δώσουμε γρήγορες και ασφαλείς λύσεις στη μεταβίβαση ακινήτων», πρόσθεσε.

Ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, τόνισε την ανάγκη δυνατότητας των ιδιοκτητών να μπορούν να διορθώσουν τους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους και τις πράξεις σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας ώστε να μην ματαιώνονται οι δικαιοπραξίες. Ανέφερε δε ότι η αυξημένη ζήτηση είναι δείγμα υγείας της αγοράς, αλλά το πρόβλημα είναι η μειωμένη προσφορά που οφείλεται στην περίοδο της κρίσης.

Στο ενημερωτικό τμήμα του Συνεδρίου αναφέρεται, επίσης, ότι ο Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλ.-Μηχανολόγος ΕΜΠ – DR. MIT, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στα υπάρχοντα κτίρια, η υλοποίηση της οποίας δεν είναι δυνατή υπό τις σημερινές συνθήκες κόστους χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια των ιδιοκτητών τους.

Η Βασιλική Παραδιά, δικηγόρος, ανέλυσε τις νέες διατάξεις που διέπουν την κτηματογράφηση, τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων και τη μεταγραφή των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

Ο Μάνος Κρανίδης, Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ, αναφέρθηκε στους κινδύνους από την έμμεση κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης η οποία έχει προβληματίσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τον τεχνικό κόσμο ολόκληρης της χώρας.

Ο Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ασφάλισης των ιδιωτικών κτιρίων από τις φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα στην έκπτωση 10% από τον συνολικό ΕΝΦΙΑ κάθε ασφαλισμένης κατοικίας.

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος, Μηχανικός Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων της Εταιρίας HUAWEI TECHNOLOGIES SA, αναφέρθηκε στη μεγάλη αποδοτικότητα της εγκατάστασης σύγχρονων Οικιακών Φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία μάλιστα επιδοτούνται κατά σημαντικό ποσοστό από το ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη  

Bobbi Brown: Η μεγιστάνας της ομορφιάς ξεκίνησε με ένα lip gloss – Η εξαγορά από την Estee Lauder και το νέο brand που τρελαίνει το TikTok

Οι Ελληνες βασιλιάδες στο αυτοκίνητο: Μεσουράνησαν για δεκαετίες αλλά τους γονάτισε η οικονομική κρίση (pics) 

ΕΠΑ – Οικογένεια Ακουαρόνε: Με αφετηρία ένα τυπογραφείο και μια… κουζίνα συμπληρώνει 93 χρόνια με ποιοτικά παιχνίδια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array