Αγροτικό πετρέλαιο: Η πληρωμή των 80 εκατ. και τα σενάρια για το 2024

Η ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας/εκτροφής στο ΟΣΔΕ αγροτών και κτηνοτρόφων «ξεκλειδώνει» τις διαδικασίες για την επιστροφή σε περίπου 340.000 παραγωγούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν. Πρόκειται για ποσό που κυμαίνεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ έχει παραταθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ως εκ τούτου, εφ’ όσον δεν υπάρξει άλλη παράταση, ο επιστρεφόμενος ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο μπορεί να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών μερικές εβδομάδες αργότερα κι αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες μεταξύ του οργανισμού πληρωμών και επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και του υπουργείου Οικονομικών καθώς το ποσό που λαμβάνει κάθε αγρότης υπολογίζεται με βάση το είδος της καλλιέργειας και την καλλιεργούμενη έκταση.
Συνεπώς, εκτός απροόπτου, η πληρωμή του αγροτικού πετρελαίου φαίνεται ότι θα συμπέσει χρονικά με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, όταν δηλαδή οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν την προετοιμασία των χωραφιών τους για τις φθινοπωρινές σπορές.

Η ΔΕΘ, η κλιματική αλλαγή και ο νέος προϋπολογισμός

Ωστόσο, από τη μία η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες που αυξάνει το κόστος των καυσίμων και στην Ελλάδα και από την άλλη το περυσινό «δεδικασμένο», δηλαδή η πληρωμή του αγροτικού πετρελαίου στους περισσότερους παραγωγούς στις 31 Αυγούστου αφού όμως είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, φέρνουν το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αγροτικό πετρέλαιο ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη κατά την τριήμερη περιοδεία του στην περιφέρεια τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις περιοδείες του στη Μακεδονία και την Θράκη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κατά ορισμένες πηγές για το αγροτικό πετρέλαιο πιθανότατα θα υπάρξει αναφορά και στο πλαίσιο των εξαγγελιών της 87ης ΔΕΘ, ενώ με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Καθώς, πάντως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό του 2024, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Το θέμα, όπως έχει επισημάνει το powergame.gr, είχε τεθεί και προεκλογικά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, ο οποίος, συνομιλώντας με αγρότες, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο – χωρίς να αναλάβει ρητή δέσμευση – επέκτασης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 εφ’ όσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Η εξίσωση για το αγροτικό πετρέλαιο του 2024

Οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι ένα από τα δεδομένα που θα συνυπολογιστούν στην τελική απόφαση που θα λάβουν στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ένα άλλο δεδομένο είναι που θα τεθεί υπ’ όψιν είναι η κλιματική κρίση και οι ζημιές που προκαλεί στην αγροτική παραγωγή, ένα μέρος των οποίων δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και άρα θα χρειαστεί η συνδρομή του προϋπολογισμού είτε μέσω των ενισχύσεων de minimis είτε μέσω άλλου τρόπου.

Στην εξίσωση θα τεθεί και η δρομολογούμενη από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών κατάργηση των ενισχύσεων σε ορυκτά καύσιμα (brown subsidies) ακριβώς ως ένα μέτρο για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης καθώς, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, δεν έχει λογική η ΕΕ να επιδοτεί πολιτικές από τη μία για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από την άλλη για την ενίσχυση της κατανάλωσής τους, όπως συμβαίνει και με το αγροτικό πετρέλαιο.

Το τέταρτο δεδομένο που θα ληφθεί υπ’ όψιν είναι φυσικά η τιμή του πετρελαίου. Όσο σε υψηλότερα επίπεδα ανεβαίνει ή/και παραμένει η διεθνής τιμής, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη – και συνακόλουθα η πίεση των αγροτών – για επιστροφή της ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024.

Πηγή: powergame.gr

Array