Αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών – οφειλών φόρων κάθε δύο μήνες

Με την πρεμιέρα του νέου συστήματος αυτόματων διασταυρώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρου και οφειλών κάθε δύο μήνες τόσο προς την Εφορία όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα σταματήσει η χρονοβόρα διαδικασία των συμψηφισμών οφειλών με επιστροφές που μέχρι σήμερα γίνεται χειρόγραφα.

Η διαδικασία θα γίνεται κάθε δύο μήνες και έτσι οι επιστροφές φόρου αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά, καθώς 7/10 φορολογούμενους έχουν χρέη προς το δημόσιο. Παράλληλα θα σημειωθεί αύξηση των δημοσίων εσόδων αφού θα κλείσουν κενά οφειλών.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στις προθέσεις το συστήματος λέγοντας ότι «δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια».

«Σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής αναδεικνύοντας ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα χάνεται χρόνος και για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία ύψους 112,959 δισ. ευρώ έχουν πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενοι (συγκεκριμένα 4.049.913). Το πραγματικό χρέος των παραπάνω μετά το χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης περιορίζεται σε 87,931 δισ. ευρώ ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 41 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σε 803 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι απλήρωτοι φόροι μόνο τον Ιανουάριο.

Πηγή: powergame.gr