Σάββατο
08.10.2022

Αφορολόγητες οι γονικές παροχές – δωρεές και με μετρητά

Αφορολόγητες θα είναι οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές (έως 800.000 ευρώ) μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ο πατέρας προχωρήσει σε ανάληψη για παράδειγμα 300.000 ευρώ και το ποσό αυτό κατατεθεί στον λογαριασμό του παιδιού του, η δωρεά είναι αφορολόγητη δωρητή. Ωστόσο, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Η νέα διάταξη που έρχεται με πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ουσιαστικά επιχειρεί να διορθώσει χιλιάδες περιπτώσεις αναλήψεων μετρητών από φορολογουμένους τα οποία κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των παιδιών ή γενικότερα των συγγενών της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΔΕΔ δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος προχώρησε στην ίδια τράπεζα ανάληψη και κατάθεση στον λογαριασμό του παιδιού του. Αν και οι ελεγκτικές αρχές επέβαλαν φόρο 10% στη δωρεά, η ΔΕΔ προχώρησε στην ακύρωση του φόρου, καθώς επί της ουσίας πραγματοποιήθηκε τραπεζική συναλλαγή.

Η διάταξη που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.

Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχωρεί στην ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty.  Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στη Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα κλικ. Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Πηγή: powergame.gr