Δευτέρα
11.12.2023

ΑΑΔΕ: Τι έδειξε η έρευνα για τον τελωνειακό και τις «κομπίνες» με ναυτιλιακά καύσιμα

Οργανωμένο κύκλωμα εξαπάτησης του ελληνικού Δημοσίου είχαν τα στήσει τα μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ένας τελωνειακός και ένας λιμενικός οι οποίοι έχουν συλληφθεί.

Όπως ανέφερε το protothema.gr το πρωί της Τρίτης 14/11, οι δύο οργανώσεις αποτελούνταν συνολικά από 16 άτομα, μεταξύ των οποίων αλιείς και ιδιοκτήτες βενζινάδικων, ενώ καταλυτικοί για τη διάπραξη της απάτης ήταν οι ρόλοι του λιμενικού και του τελωνειακού που συνεργάζονταν με το κύκλωμα.

Τα μέλη των οργανώσεων συνεργάζονταν με βενζινάδικα για την έκδοση εικονικών τιμολογίων μέσω των οποίων παρουσίαζαν καταναλώσεις πετρελαίου σε αλιευτικά σκάφη. Στην πραγματικότητα, όπως προσθέτει το protothema.gr, πετρέλαιο δεν έβαζαν ποτέ, ωστόσο, μέσω αυτής της μεθόδου, οι μεν βενζινοπώλες καρπώνονταν το Φ.Π.Α., οι δε αλιείς εισέπρατταν την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τις αρχές της χρονιάς, οπότε και είχαν υπάρξει καταγγελίες και αναφορές υπαλλήλων για περίεργες συναλλαγές, που οδηγούσαν σε καταστρατήγηση του καθεστώτος επιστροφής ΕΦΚ σε ψαράδες, και μετά από εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε εξονυχιστική έρευνα από το αρμόδιο τελωνείο για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η έρευνα, που συνεχίζεται έως και σήμερα, περιλαμβάνει ελέγχους σε τιμολόγια, αποδείξεις, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, και εικονικές παραδόσεις καυσίμων σε αλιευτικά σκάφη, με ημερομηνία έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τότε (31/12) ανέλαβε νέος προϊστάμενος στο Τελωνείο Σταυρού, σε αντικατάσταση του συλληφθέντος υπαλλήλου. Να σημειωθεί τέλος ότι, κατόπιν εντολής του διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, ο γενικός διευθυντής τελωνείων ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο

Τα ορυκτά καύσιμα «ζουν και βασιλεύουν» παρά την προσπάθεια πράσινης μετάβασης

Dimand: Προχώρησε στην πώληση κτιρίου για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά έναντι €80,954 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr