Περισσότεροι από 200 έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε φορτηγά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν δελτίο αποστολής. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από αυτούς δεν είχαν δελτίο αποστολής, ενώ σε άλλους εντοπίσθηκε διαφορετικό εμπόρευμα από αυτό που αναγραφόταν στο δελτίο. Επιβλήθηκαν τα απαραίτητα πρόστιμα αλλά οι έλεγχοι θα έχουν και συνέχεια. Τα στοιχεία από τους ελέγχους έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διενεργηθούν έλεγχοι στην έδρα των επιχειρήσεων, από όπου ξεκίνησε το εμπόρευμα, για να διαπιστώσουν εάν έχει δηλωθεί στα βιβλία της επιχείρησης. Και αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις, με το που παραδοθεί το εμπόρευμα, το δελτίο αποστολής καταστρέφεται και εν συνεχεία οι επιχειρήσεις δεν δηλώνουν το εμπόρευμα και φυσικά το ποσό που αναλογεί. Όλα αυτά θα λυθούν με το ψηφιακό δελτίο αποστολής αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση. Ωστόσο, οι έλεγχοι θα επεκταθούν πέρα από τα λιμάνια και στους σταθμούς των διοδίων. Όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ σχεδιάζεται σύστημα παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
- Δημιουργία Συστήματος Αυτόματης Καταγραφής Πινακίδων Διερχόμενων Οχημάτων που περιλαμβάνει πληροφοριακό σύστημα και τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μπάρες, υποδομές κ.λπ.), αυτόματη αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσυκλετών κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένο σημείο ελέγχου. Τα παραπάνω συστήματα θα εγκατασταθούν σε περίπου 30 συνοριακά σημεία και λιμένες.
- Προμήθεια και εγκατάσταση GPS / RFID σε οχήματα / εμπορευματοκιβώτια προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός τους.
- Προμήθεια και εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε σημαντικούς κόμβους μεταφοράς (περίπου 17 σημεία).
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα στη δεξιά λωρίδα διοδίων με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο.
- Προμήθεια 15 μηχανημάτων έξυπνης μύτης (smart nose) για την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και για τις 14 υπηρεσίες των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) και των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου (ΘΟΕ). Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε:
- 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης,
- 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, και
- 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια
Βασικός στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων. Με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου η ΑΑΔΕ προχωρά στη ψηφιοποίηση των τελωνειακών υπηρεσιών και στη διασύνδεση όλων των αρμόδιων φορέων για την πλήρη και on line παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε όλα τα στάδια. Συγκεκριμένα οι τελωνειακές υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγχουν on line όλα τα πλωτά μέσα, θα συνδεθούν (διαλειτουργικότητα) με πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς αλλά και οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν στη χώρα ακόμα και με τον ΕΦΚΑ.