Δευτέρα
15.04.2024

ΑΑΔΕ: Παράταση έως 1η Μαρτίου για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Περισσότερες από 261.000 αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους, κερδίζουν την έκπτωση έως και 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν και η σχετική προθεσμία για την υποβολή αίτησης εξέπνεε σήμερα, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την παράταση έως την 1η Μαρτίου, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί δικαιούχοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 αιτήσεις. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί, δηλαδή θα λάβουν τη σχετική έκπτωση.

Σε 85.000 αιτήσεις έχουν εντοπιστεί μικρά προβλήματα, τα οποία επιλύονται εσωτερικά και κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν τη σχετική έκπτωση του 10%. Σύμφωνα με τον νόμο, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον νόμο, για να χορηγηθεί η έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Επίσης, μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων η ΑΑΔΕ θα ζητήσει εκ νέου από τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία έως τις 11 Μαρτίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Εξαιτίας της αύξησης των δόσεων, οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν την εικόνα τους στο περιουσιολόγιο (προσθέτοντας ή αφαιρώντας ακίνητα), θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Το 2025 οι δόσεις για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα φθάσουν τις 12, σύμφωνα με την τροπολογία. Συγκεκριμένα, τα εκκαθαριστικά θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο στα τέλη Φεβρουαρίου και η πρώτη δόση θα καταβάλλεται στα τέλη Μαρτίου, ενώ η τελευταία τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την παράταση:

Στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, προχώρησαν με κοινή τους απόφαση ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

  • Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.
  • Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης: «Η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών, είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον έως την 1η Μαρτίου 2024 (και 19/3/2024 για την επιβεβαίωση των στοιχείων). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διευκολύνουμε τους πολίτες που δικαιούνται τη μείωση ΕΝΦΙΑ να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων τους».

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/myPROPERTY/Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Πηγή: powergame.gr

Array