ΑΑΔΕ: Από τα τουριστικά θέρετρα ξεκινούν οι online έλεγχοι

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τους θερινούς μήνες σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύοντας στη μείωση της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω τη μη έκδοσης αποδείξεων. Οι έλεγχοι θα διαφοροποιηθούν, ενώ το σχέδιο για τη γεωγραφική κατανομή τους δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί, αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης σημειώνοντας ωστόσο, ότι στα τέλη του μήνα οι ελεγκτές θα έχουν μαζί τους τα tablet και το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που τίθεται σε πλήρη λειτουργία . Το θερινό σχέδιο θα ξεκινήσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να κάνουν απόβαση όπως είναι αναμενόμενο στους τουριστικούς προορισμούς.

Με το «ΕΛΕΓΧΟΣLive»,  οι εφοριακοί, θα μπορούν να βλέπουν τη στιγμή του ελέγχου το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου,  ενώ μπορούν να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις. Στο τέλος θα εκδίδουν επί τόπου το σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου.  Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι φοροελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
  • Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων  στην πλατφόρμα myDATA.
  • Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
  • Βλέπουν το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης και συγκεκριμένα εάν στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις ή είναι υπότροποι.
  • Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που από τους ελέγχους διαπιστωθούν παραβάσεις όπως μη έκδοση αποδείξεων ή μη διαβίβαση δεδομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA θα επιβάλλονται πρόστιμα ενώ θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Ειδικότερα:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους  διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Πηγή: powergame.gr