Πέμπτη
22.02.2024

ΑΑΔΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από την ΑΑΔΕ για δωρεές και γονικές παροχές, ΚΑΔ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για όσους διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα, και νέα εφαρμογή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν ασφαλίσει και δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, περιλαμβάνονται στον άμεσο σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης.

Ήδη, χθες, εκδόθηκε η απόφαση που προβλέπει τον Κώδικα Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή διαχειριστές που θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, καθώς διαθέτουν σε βραχυχρόνια μίσθωση περισσότερα από τρία ακίνητα. Ο ΚΑΔ που θα συνοδεύει τις δηλώσεις τους, είναι ο «55.20.11.06» και παραπέμπει σε «Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα. Με βάση αυτά, από την 1η Ιανουαρίου θα κληθούν να καταβάλουν ΦΠΑ 7.440 φυσικά πρόσωπα και 5.297 νομικά πρόσωπα με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων).

Εφαρμογή ΕΝΦΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να εισέλθουν, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες τους που έχουν ασφαλίσει έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr η νέα ψηφιακή εφαρμογή στην οποία θα είναι ανεβασμένα τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που έχουν συνάψει τα συμβόλαια αυτά, θα καλούνται να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους ώστε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα ακίνητα αυτά ο αναλογών ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί μειωμένος κατά 10%.

Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαβιβάσει ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάστηκαν, πρέπει να είναι με ισχύ εντός του έτους 2023 και εφεξής. Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ, είναι τα ακόλουθα:

  • ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
  • αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
  • ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
  • ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
  • ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
  • διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και
  • μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Σημειώνεται ότι από φέτος και κάθε χρόνο, ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Παράλληλα, ένας «βραχνάς» -αυτός της συμπλήρωσης του Ε9 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων- τελειώνει. Και αυτό καθώς η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει την αυτόματα συμπλήρωσή του. Ήδη, αυτόματα έχουν συμπληρωθεί 60.000 Ε9. Το επόμενο διάστημα η αυτόματη συμπλήρωση θα αφορά και περιπτώσεις όπως δωρεές και γονικές παροχές.

Πηγή: powergame.gr