Σάββατο
02.12.2023

ΑΑΔΕ: Αναβαθμίζεται η ψηφιακή εφαρμογή για το Αποδεικτικό Ενημερότητας – Οι νέες δυνατότητες 

Αναβαθμίζεται η νέα ψηφιακή εφαρμογή χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με πιο απλές διαδικασίες.

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προστίθενται νέες λειτουργίες στην ψηφιακή εφαρμογή.

Αρχικά, για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού:

  • Το ΑΤΑΚ, η αντικειμενική αξία και το τίμημα απαιτείται να αναγράφονται μόνο στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης.
  • Περισσότεροι ΑΤΑΚ ή περιγραφικά στοιχεία περισσοτέρων ακινήτων είναι δυνατό να αναγράφονται στην ίδια αίτηση.
  • Η σύνταξη διορθωτικού ή επαναληπτικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου πραγματοποιείται χωρίς προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, εάν δεν μεταβάλλεται κάποιο από τα ουσιώδη στοιχεία της μεταβίβασης.

Από τις 30/11/2023, χωρίς την συμπλήρωση ΑΤΑΚ, με μόνη την αναγραφή των περιγραφικών στοιχείων του ακινήτου, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας για λογαριασμό εργολάβου κατά τη μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου σε τρίτο, καθώς και στην περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

Αναφορικά με την είσπραξη χρημάτων, από 30 Νοεμβρίου 2023:

Στην περίπτωση ύπαρξης περιοδικών απαιτήσεων, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας χωρίς αναγραφή του ποσού είσπραξης της επόμενης απαίτησης.

Έως πέντε Μοναδικοί Αριθμοί Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) μπορούν να αναγράφονται στην ίδια αίτηση, ενώ εάν οι ΜΑΡΚ είναι περισσότεροι αρκεί η αναγραφή του συνολικού αριθμού και του συνολικού ποσού αυτών.

 

Διαβάστε ακόμη:

«Ζεστό χρήμα» 717 εκατ. ευρώ σε επιδόματα και ενισχύσεις τον Δεκέμβριο (πίνακες

Βασιλάκης (AEGEAN), Κωνσταντακόπουλος (TEMES), Αθανασίου (LAMDA): «Μόνο με συνέργειες θα πετύχουμε»

Κωστής Χατζηδάκης στο Greece Talks: Θα παραμείνει o χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr