Ο άγνωστος Σπύρος Νιάρχος: Πάμπλουτος, μεγαλόκαρδος και ευεργέτης

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Σπύρος Νιάρχος ήταν στη Μητρόπολη και παρακολουθούσε με σεμνότητα την εξόδιο ακολουθία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου. Την ίδια ώρα κηδεύονταν και ένας από τους έμπιστους καμαρώτος του σε ένα ορεινό χωριό της Τροιζηνίας.

Ο Σπύρος Νιάρχος, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν ανάμεσα σε εστεμμένους, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, έδινε εντολές για να εκπροσωπηθεί η οικογένεια Νιάρχου στην κηδεία του πιστού του σερβιτόρου.

Η σχέση της οικογένειας Νιάρχου με τους ανθρώπους που εργάζονται και τους υπηρετούν είναι στενή, ανθρώπινη και γενναιόδωρη. Λέγεται ότι κανείς δεν έχει απολυθεί από τις θαλαμηγούς, τη Σπετσοπούλα, τα γραφεία, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, αν δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς τους κρατάνε με έμμισθη σχέση σχεδόν μέχρι και τα 90 τους.

Ο Σπύρος Νιάρχος είναι ο δευτερότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου και η στοργική σχέση με τους φίλους και τους συνεργάτες του είναι ακραία υποστηρικτική και αυτό το απέδειξε κυρίως με τον φίλο και συμμαθητή του Γιάγκο Κολοκοτρώνη, που πέθανε πρόσφατα, αλλά και με άλλους που είχαν την ατυχία να χάσουν την περιουσία τους ή να μπουν σε οικονομικές περιπέτειες.

Ο Σπύρος Σταύρος γεννήθηκε το 1955 και είναι το δεύτερο παιδί του Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού. Είναι εγγονός ενός άλλου Έλληνα μυθικού κροίσου της ελληνικής ναυτιλίας, του Σταύρου Γ. Λιβανού.

Το 1955, τότε που γεννήθηκε ο Σπύρος Νιάρχος, ο πατέρας του Σταύρος Νιάρχος αγόρασε ένα πλοίο, χωρητικότητας 30.708 GRT και το ονόμασε SS, δηλαδή, Σπύρος Νιάρχος, που το αφιέρωσε στον νεογέννητο γιο του.

Ο Σπύρος Νιάρχος, το έτος 1987, ενώ έκανε χειμερινό σκι στην Ελβετία, γνώρισε τη 19χρονη Daphne Guinness, η οποία ήταν καλλιτέχνις και κληρονόμος της οικογένειας Guinness.Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και και σύντομα παντρεύτηκαν.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: Τον Νικόλαο – Σταύρο Νιάρχο, που γεννήθηκε το 1989, τον Αλέξη- Σπύρο Νιάρχο, που γεννήθηκε το 1991 και την Ινές -Σοφία Νιάρχος, που γεννήθηκε το 1995.

Όμως, ο γάμος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες κατέληξε σε διαζύγιο. Τότε γράφηκε ότι η Δάφνη Γκίνες, το 1999 πήρε μετά από διακανονισμό ως δώρο το ποσό των 39 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σχέση του με την οικογένεια του αποθανόντος Κωνσταντίνου είναι ότι ο Σπύρος Νιάρχος είναι νονός του μικρότερου γιου του Παύλου, Αριστείδη-Σταύρου και για το λόγο αυτό ήταν προσκεκλημένος στην κηδεία.

Ο Σπύρος Νιάρχος, κληρονόμησε από τον πατέρα του Σταύρο Νιάρχο ένα αξιόλογο ποσοστό 35% της Λιβεριανής εταιρείας Willow, που ελέγχει μια συστάδα αγνώστου αριθμού εταιρειών που κατέχουν εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, το νησί Σπετσοπούλα και άλλα δύο μικρότερα απέναντι από τις Σπέτσες, πλοία, μετοχές σε Τράπεζες, όπως η Citibank, ιπποφορβεία και άλλες επιχειρήσεις με τεράστια εισοδήματα και βέβαια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με αντικειμενικούς όρους είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο και όπως υποστηρίζουν αρκετοί ειδήμονες της ναυτιλίας, ο Σταύρος Νιάρχος νίκησε έστω και μετά θάνατον, τον μεγάλο αντίπαλο του, Αριστοτέλη Ωνάση, μέσω των Ιδρυμάτων.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω 5.200 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο.

Η συμμετοχή του Σπύρου Νιάρχου στο Ίδρυμα είναι τόσο αθόρυβη και σεμνή που το όνομα του στο διοικητικό συμβούλιο δεν συνοδεύεται από το βιογραφικό του, όπως βέβαια και του αδερφού του Φίλιππου Νιάρχου.

Η ναυτιλιακή εταιρεία των Νιάρχων πούλησε όλα τα πλοία της το 2004, ωστόσο τα “Ναυτιλιακά Πρακτορεία Α.Ε.” εξακολουθεί να υπάρχει και να εργάζονται δεκάδες υπάλληλοι, τόσο στη Σπετσοπούλα, όσο και στη θαλαμηγό “Ατλαντίς ΙΙ” που είναι συνήθως αγκυροβολημένη στο Μόντε Κάρλο.

Διαβάστε επίσης

7η Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης διευρύνει την Capital Gas με τρία πλοία αξίας 535 εκατ. δολαρίων

Πηγή: mononews.gr

Array