Κυριακή
28.11.2021

31 Οκτωβρίου 2008: Πέρασαν 13 χρόνια από την κυκλοφορία της Λευκής Βίβλου του Bitcoin

Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια από τότε που ο Satoshi Nakamoto κυκλοφόρησε τη Λευκή Βίβλο Bitcoin. Μέσα σε 13 χρόνια, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχουν εκτοξευθεί.

Η 31η Οκτωβρίου 2008 σηματοδοτεί τη γέννηση του Bitcoin όπως το ξέρουμε σήμερα, αφού ο Satoshi δημοσίευσε ένα paper με τίτλο: Bitcoin: «Ένα Peer-to-Peer Electronic Cash System».

Η λευκή βίβλος του Bitcoin εξηγεί το πρόβλημα με τα κεντρικά συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ προτείνει επίσης πώς ένα απαραβίαστο, αποκεντρωμένο πρωτόκολλο peer-to-peer λύνει το πρόβλημα.

Με απλά λόγια, η λύση του Satoshi ήταν να εξαλείψει τελείως το κεντρικό σύστημα τρίτων, το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνονται η δική τους τράπεζα και να συναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς να βασίζονται σε «τρίτο μέρος» για την επεξεργασία της συναλλαγής.

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο βασιζόταν σε ένα ασφαλές σύστημα που θέτει τα θεμέλια αυτού που είναι γνωστό ως η ραχοκοκαλιά των κρυπτονομισμάτων σήμερα – η τεχνολογία blockchain.

Η γέννηση μιας βιομηχανίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της λευκής βίβλου, το πρώτο Bitcoin εξορύχθηκε. Πιο συγκεκριμένα,  στις 3 Ιανουαρίου 2009.

Σύμφωνα με το Coinmarketcap, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων αξίζει πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια με το Bitcoin να κατέχει το 44,2% αυτής της αξίας με κεφαλαιοποίηση 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα, όπως άλλωστε ήταν πάντα.

Το Bitcoin έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 2.066.670.000% από το 2010 με την πρώτη καταγεγραμμένη τιμή διαπραγμάτευσης να είναι 0,003 $ στο πλέον ανενεργό ανταλλακτήριο Bitcoinmarket.