Τετάρτη
17.08.2022

Στις 25 Ιουλίου 2022, στις 5 ώρα Ελλάδας, η καλλιτέχνις Marina Abramovic κυκλοφόρησε το πρώτο της έργο με τη μορφή NFT στο blockchain Tezos. Πρόκειται για το The Hero 25FPS που αποτελεί την ψηφιακή μεταφορά ενός από τα πιο προσωπικά και αυτοβιογραφικά έργα της, που την παρουσιάζει στωικά ντυμένη στα μαύρα, καβάλα σε λευκό άλογο και κρατώντας μια μεγάλη λευκή σημαία.

Ο Ήρωας γυρίστηκε το 2001, περίπου την εποχή του θανάτου του πατέρα μου”, εξηγεί η ίδια. “Ήταν ένας εθνικός ήρωας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήθελα να του κάνω ένα φόρο τιμής”.

Το πρώτο NFT drop της Abramovic γίνεται σε συνεργασία με το Cultural Institute of Radical Contemporary Art (Circa), το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως “μια ψηφιακή πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού με σκοπό”. Με την αφορμή αυτή, το The Hero θα προβάλλεται σε οθόνες σε Λονδίνο, Σεούλ, Μιλάνο, Βερολίνο, Ιαπωνία και Νέα Υόρκη, στις 20:22 τοπική ώρα κάθε βράδυ για τρεις μήνες.

“Όταν ο Josef O’Connor (καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Circa) με προσκάλεσε να συμμετάσχω στο Circa 2022, σκέφτηκα αμέσως το The Hero γιατί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, το πραγματικό μας σπίτι, τη Γη, και υπάρχουν τόσοι πόλεμοι που γίνονται στον κόσμο. Χρειαζόμαστε ήρωες”, σχολιάζει η ίδια. “Δεν ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε ένα NFT… ήταν έκπληξη”, συνεχίζει η καλλιτέχνις, όπως αναφέρει το wallpaper.com.

“Όπως με όλες μου τις δημιουργίες, το κοινό είναι αυτό που ολοκληρώνει τη δουλειά. Σ’ αυτή την πρώτη μου παράσταση στο blockchain το κοινό καλείται να συλλέξει είτε ένα μεμονωμένο πλαίσιο (εικόνα .jpg) είτε μια ακολουθία καρέ (.gif). Ο κόσμος θα αποφασίζει πόσο από την κίνηση και την εμπειρία θέλουν να έχουν”.

Παλαιότερα, η Abramovic είχε προηγουμένως εκφράσει τον σκεπτικισμό της για τα NFT. Σήμερα όμως δείχνει να τα αποδέχεται και να συγκρίνει με τα βίντεο και τις περφόρμανς που, όταν ξεκίνησαν ως νέα καλλιτεχνικά μέσα, αντιμετώπισαν δύσπιστες κριτικές. “Όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε στο άυλο, οι γκαλερί και τα μουσεία δεν μπορούσαν να πουλήσουν τίποτα επειδή δεν υπήρχε κάτι να πουλήσουμε”, λέει. Για το λόγο αυτό, η καλλιτέχνις δήλωσε ότι θα δωρίσει ένα ποσοστό των εσόδων από τα NFTs του “Hero Grants”, σε άτομα που εργάζονται στο Web3 προκειμένου να υποβάλουν ιδέες “που κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο, πιο όμορφο μέρος”. Όπως αναφέρει στον ιστότοπο του Circa “θέλω να δω τι άλλες ιδέες έχουν οι άνθρωποι σε αυτόν τον χώρο για να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη μας. Όσοι επιδείξουν ηρωικό όραμα θα λάβουν επιχορήγηση τους επόμενους μήνες. Είναι ο μικρός μου τρόπος να συνεισφέρω σε αυτό το μέλλον”.

Source: madamefigaro.gr