Σάββατο
20.07.2024

1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 δόσεις από τους φορολογούμενους, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στην 31η Ιουλίου.

Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε ύψος θα είναι ο ίδιος με το 2020, θα πληρωθεί σε έξι δόσεις.

Σημειώνεται ότι φέτος ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενων θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει και το powergame.gr, περίπου 12 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί μέσω του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ, των αποζημιώσεων ενοικίων, των επιστρεπτέων προκαταβολών και άλλων 12 επιδομάτων κι ενισχύσεων, απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία.

Κατά συνέπεια, φέτος, προκύπτουν να λάβουν επιστροφή φόρου περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων που θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Συγκεκριμένα:

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Όσοι μπήκαν σε αναστολή εργασίας την περασμένη χρονιά θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα, και αυτό διότι τα επιδόματα των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί θα πάρουν επιστροφή φόρου, καθώς κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, σαν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η φορολογική επιβάρυνση αυτής της κατηγορίας φορολογουμένων θα ανέλθει έως και 59%.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα

Λόγω του «κουρέματος» ενοικίων που υπέστησαν, αναμένεται να πληρώσουν επίσης λιγότερο φόρο. Οσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δημόσιοι υπάλληλοι – συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια

Όφελος θα έχουν τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο. Αν εισπράττουν ενοίκια για τα εισοδήματα αυτά, θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: powergame.gr

Array