Δευτέρα
11.12.2023

100 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο των σκανδάλων

Ένοχος και για τις επτά κατηγορίες εναντίον του κρίθηκε από το δικαστήριο του Μανχάταν ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, το πρώην χρυσό παιδί της αγοράς των crypto, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο mega σκάνδαλο της FTX. Κλείνει έτσι το βασικό σκέλος του δικαστικού σίριαλ, με τον SBF να βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης, που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χρόνια. Τα περίπου 8 δισ. δολάρια σε κεφάλαια πελατών που έγιναν καπνός καθιστούν την υπόθεση της FTX μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία. Μία απάτη που σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς θα αφήσει για αρκετό καιρό ανοιχτές πληγές στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Ο απόφοιτος του κορυφαίου πανεπιστημίου MIT και ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της τεχνολογικής κοινότητας ενδέχεται να περάσει μέχρι και 25 χρόνια στη φυλακή. Θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξαπάτησε τους πελάτες της FTX, που πριν καταρρεύσει ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου, ξοδεύοντας τα χρήματά τους σε ακίνητα, επενδύσεις ακόμα και σε δωρεές προς πολιτικούς.

Η καταδίκη του Μπάνκμαν- Φράιντ συμπίπτει με τη σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών των μεγαλύτερων crypto και ειδικότερα του bitcoin. Τις ημέρες που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, στις αρχές Νοεμβρίου του 2022, η τιμή του bitcoin υποχώρησε έως τα 15.600 δολάρια, σχεδόν 75% χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό και σε χαμηλό που είχε να καταγραφεί από τα τέλη του 2020.

Σήμερα, η τιμή του bitcoin έχει καταφέρει να υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά τα 35.000 δολάρια, που είναι υψηλό 18 μηνών. Η αισιοδοξία για την αναμενόμενη έγκριση του πρώτου ETF στις ΗΠΑ που θα συνδέεται απευθείας με το bitcoin οδήγησε το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κέρδη 27% μόνο μέσα στον Οκτώβριο. Σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την απόφαση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών να σταματήσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις, δημιουργήθηκε ένα πολύ θετικό κλίμα που έστειλε σε άνοδο τις τιμές.

Η προοπτική του να υπάρχει ένα ETF στο bitcoin αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τον κόσμο των αγορών. Δίνει τη δυνατότητα στον απλό μικροεπενδυτή να αποκτήσει πολύ πιο εύκολα έκθεση στα crypto. Μέσω των ETF, οι ενδιαφερόμενοι θα επενδύουν στα crypto βάζοντας χρήματα στις χρηματιστηριακές αγορές που γνωρίζουν, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν τα ίδια τα ψηφιακά νομίσματα από τις διάφορες πλατφόρμες που υπάρχουν. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που μετά το σκάνδαλο της FTX εμφανίζονται ακραία επιφυλακτικοί στο να δημιουργήσουν λογαριασμό σε κάποιο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η έγκριση ενός ETF στο bitcoin από τα μεγαλύτερα ονόματα των επενδύσεων, όπως η BlackRock, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα crypto. Θα μπορούσε επίσης να δώσει τέλος στο αρνητικό κλίμα που κυριαρχούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, μίας χρονιάς που στιγματίστηκε από μία σειρά σκανδάλων και χρεοκοπιών εταιρειών crypto, με μεγαλύτερο σοκ αυτό της FTX. Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο και έχει ήδη καταθέσει από τον Ιούνιο του 2023 σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια και θεωρείται ο μεγαλύτερος πάροχος ETFs των παγκόσμιων αγορών.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της FTX που οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται ξανά τα crypto. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πληγή που άφησε ο Μπάνκμαν-Φράιντ στην αγορά. Ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης για μία αγορά που δεν υπόκειται στους κανονισμούς των παραδοσιακών χρηματαγορών και έχει δείξει ότι στις περισσότερες υποθέσεις απάτης αφήνει ακάλυπτους τους επενδυτές που πέφτουν θύματα.

Source: powergame.gr