Πέμπτη
02.02.2023

10 ερωτήσεις – απαντήσεις για το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων

Μία δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) που στοχεύει στην «ανακούφιση» των ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρουσίασαν χθες, Πέμπτη, οι τράπεζες, βάζοντας τέλος στην κόντρα με την κυβέρνηση που τις καλούσε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μετά από αρκετές επεισοδιακές συναντήσεις, οι δύο πλευρές κατάφεραν εντέλει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει όσους φέρουν τη «σφραγίδα» του ευάλωτου, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου – συστημικής ή μη – είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους. Το newmoney συγκέντρωσε τα βασικά σημεία του επίμαχου σχεδίου, δίνοντας απαντήσεις σε 10 ερωτήματα:

1. Ποιοι δανειολήπτες μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τις οποίες επικοινώνησαν και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρόκειται για τουλάχιστον 30.000 ωφελούμενους με δάνεια, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ.

2. Σε τι ποσοστό θα είναι η επιδότηση;

Οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Πιο αναλυτικά, σε δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούνιο τα 563 ευρώ. Μετά και την τέταρτη αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η ΕΚΤ – κατά 0,50% – τότε η δόση θα εκτοξευτεί στα 770 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 207 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 103 ευρώ/μήνα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται σε περίπου 15 με 17 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον σε πρώτη φάση γιατί εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει την ίδια επιτοκιακή πολιτική ή ο SSM κρίνει, κατά τον έλεγχό του, ότι οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν επιπρόσθετες προβλέψεις, τότε το ποσό αυτό ενδέχεται να ανέβει σημαντικά).

3. Εάν το δάνειό μου έχει τιτλοποιηθεί ή δεν είμαι πελάτης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μπορώ να επωφεληθώ από την επιδότηση;

Ναι. Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

4. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λάβουν σήμερα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

Όχι. Το πρόγραμμα αφορά μόνο στα παλαιότερα δάνεια.

5. Υπάρχουν άλλα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται;

Ναι. Αφενός, ο δανειολήπτης οφείλει να είναι ενήμερος, το δάνειό του, δηλαδή, να μην είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Παράλληλα, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι

❖ ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

❖ μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και

❖ συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

6. Πως θα χορηγείται η επιδότηση;

Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το οποίο, ωστόσο, θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας «Γέφυρα», στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση των δικαιούχων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο παραπάνω παράδειγμα ο δανειολήπτης θα συνεχίζει να καταβάλει τα 207 ευρώ/μήνα στην τράπεζα, με το 50% να επιστρέφεται μέσω του επίμαχου ταμείου.

7. Ποια θα είναι η διάρκεια της επιδότησης;

Η επιδότηση θα χορηγηθεί για 12 μήνες.

8. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν καταβάλω τις δόσεις μου;

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, τότε η επιδότηση θα διακόπτεται. Όπως, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές τα χρήματα που θα έχουν δοθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν θα ζητηθούν από τις τράπεζες. Σε αντίθεση, δηλαδή, με ό, τι προβλεπόταν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», στο νέο σχέδιο στήριξης δεν θα υπάρχει κάποιου είδους ποινή.

9. Πότε θα αρχίσει να «τρέχει» το νέο πρόγραμμα;

Στόχος όλων των εμπλεκομένων – τραπεζών και κυβέρνησης – είναι αυτό να αρχίσει να «τρέχει» αρχής γενομένης από τις αρχές του 2023. Ο χρόνος έναρξης της ισχύος του προγράμματος, ωστόσο, εξαρτάται από τον χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας, στην οποία οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, ο μηχανισμός ήδη υπάρχει στην ΕΓΔΙΧ, θα πρέπει, ωστόσο, να γίνουν οι απαιτούμενες αναπροσαρμογές.

10. Ποια θα είναι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης;

Πιθανολογείται ότι οι δανειολήπτες θα έχουν ένα διάστημα τριών μηνών από τη στιγμή που θα βγει στον «αέρα» η πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Διαβάστε ακόμη 

Εκταμιεύονται 150 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης

Ο γρίφος ΠΑΣΟΚ, η στοιχειωμένη βίλα, η αερομαχία στην Καλαμάτα και ένα φλερτ που… δεν βγήκε!

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για λύση στο πλαφόν στο φυσικό αέριο την Δευτέρα στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας

 

Πηγή: newmoney.gr