Κυριακή
21.07.2024

Το σχέδιο Στάρμερ για τα crypto στη Βρετανία

Η αλλαγή σελίδας στη Βρετανία, με την επιστροφή των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις πλατφόρμες κρυπτογράφησης. Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Εργατικού Κόμματος δεν γινόταν καμία αναφορά για τα crypto και το πλαίσιο λειτουργίας τους στη Βρετανία, καθώς η έμφαση δόθηκε στην οικονομία, το σύστημα υγείας και την ασφάλεια στα σύνορα (σ.σ. περιορισμός της μετανάστευσης).

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε επανειλημμένα εκφράσει τη θετική του στάση απέναντι στην κρυπτογράφηση. Ειδικότερα, ο πρώην ηγέτης των Τόρις στη Βρετανία είχε αναφέρει πολλάκις την πρόθεσή του να καταστήσει τη χώρα κόμβο κρυπτογράφησης στην Ευρώπη, θέτοντας μάλιστα σε διαβούλευση τα πρώτα σχέδια ρύθμισης του τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων στα stablecoin. Το σχέδιο Σούνακ ήταν η βρετανική οικονομία να αξιοποιήσει τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται στα crypto, προσελκύοντας τους επενδυτές και τα ανταλλακτήρια που φεύγουν από τις ΗΠΑ λόγω της συνεχιζόμενης εχθρικής στάσης της SEC.

Οι Εργατικοί, πάντως, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για την ψηφιακή λίρα. Η απόφαση για την έκδοση CBDC αναμένεται μεταξύ 2025 και 2026, με τις πρώτες δοκιμές να έχουν ήδη ξεκινήσει. Αναλυτές κρυπτογράφησης δεν αναμένουν σημαντικές εξελίξεις υπό τη διακυβέρνηση Στάρμερ στον τομέα των crypto, εκτιμώντας όμως ότι δεν θα υπάρξει «πισωγύρισμα» μετά τις πρώτες προσπάθειες ρύθμισης επί διακυβέρνησης Σούνακ, καθώς τα κρυπτονομίσματα γίνονται ολοένα και περισσότερο mainstream.


Source: powergame.gr

Array