Τετάρτη
26.06.2024

Μπλόκο στο ψηφιακό δολάριο προς όφελος των crypto

Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την Πέμπτη (23/5) υπέρ της απαγόρευσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να εκδίδει απευθείας ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) στους Αμερικανούς πολίτες. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την κόντρα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών αναφορικά με το ψηφιακό δολάριο και τη μελλοντική αξιοποίησή του, ενισχύοντας παράλληλα τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική των crypto, σύμφωνα με το CNBC.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακολουθεί την ψήφιση ενός σχεδίου νόμου, πάλι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο θέτει σαφείς κανόνες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο τα crypto και οι εταιρείες κρυπτογράφησης θα πρέπει να εγγράφονται στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές της αγοράς. Το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει την αγορά κρυπτογράφησης και αφαιρεί αρμοδιότητες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στην αγορά spot για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, ενισχύοντας παράλληλα τις αρμοδιότητες της έτερης βασικής ρυθμιστικής αρχής των αμερικανικών αγορών, της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC).

Όπως μετέδωσε το Reuters, μεταξύ των δύο ρυθμιστικών αρχών παραμένει η διαφωνία για το τι τελικά είναι τα κρυπτονομίσματα: χρεόγραφα – τίτλοι ή εμπορεύματα. Ανάλογα με την απάντηση, αλλάζει και ο ρυθμιστής της αγοράς, με τον Γκάρι Γκένσλερ της SEC να μη σταματά να επαναλαμβάνει ότι το bitcoin και τα altcoins αποτελούν χρεόγραφα και ως τέτοια εμπίπτουν στη ρυθμιστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο για τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC), όπως το ψηφιακό δολάριο, πέρασε με 262 «ναι» έναντι 192 «όχι».

«Η νομοθεσία διασφαλίζει ότι η πολιτική των ΗΠΑ για τα ψηφιακά νομίσματα παραμένει στα χέρια του αμερικανικού λαού, έτσι ώστε κάθε ανάπτυξη ψηφιακού χρήματος να αντικατοπτρίζει τις αξίες μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ατομική κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς» έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Tom Emmer, εισηγητής του νομοσχεδίου και θιασώτης των crypto.

CBDC vs Bitcoin: Το ψηφιακό δολάριο και η άνοδος των stablecoin

Σε αντίθεση με το bitcoin, ένα CBDC, όπως το ψηφιακό δολάριο, ελέγχεται και εκδίδεται απευθείας από μια κεντρική τράπεζα. Η συγκεκριμένη τακτική πηγαίνει κόντρα στη γενικότερη φιλοσοφία των κρυπτονομισμάτων, όπου τα αποκεντρωμένα συστήματα (DeFi) βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

«Δεν χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό νόμισμα λιανικής από κεντρική τράπεζα (όπως η Fed). Έχουμε ένα σύστημα πληρωμών που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα» σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος Φρεντς Χιλ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και έφερε ως παράδειγμα τα stablecoins, που χρησιμοποιούνται για πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας λόγο για μια «καταπληκτική καινοτομία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ομοσπονδιακή ρύθμιση των stablecoin, καθώς η κάθε αμερικανική πολιτεία εφαρμόζει το δικό της πλαίσιο. Ακόμα, όμως, και σε αυτό το θέμα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν σταματούν να διαφωνούν: Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περισσότερη εξουσία σε πολιτειακό επίπεδο, την ώρα που οι Δημοκρατικοί και το υπουργείο Οικονομικών επιλέγουν να προωθούν την ενιαία ομοσπονδιακή ρύθμιση με κοινούς κανόνες για όλους. Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τουλάχιστον 50 εκατ. Αμερικανοί πολίτες είναι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των stablecoin -μεταβλητή που λαμβάνει υπ’ όψιν της η SEC στην εξίσωση που καλείται να λύσει αναφορικά με τα crypto και τη μελλοντική τους θέση στα χρηματοοικονομικά.


Array